My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

miercuri, 16 aprilie 2014

EDUbuntu sau Windows… Vista?


Motto: „Politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului”. Majestatea Sa Regele Mihai I al României, din mesajul rostit în fața Parlamentului, 25 octombrie 2011

   Chiar și aceia a căror profesie nu este Tehnologia Informației vor fi aflat, din presă, că guvernele multor state avansate întreprind pași pentru adoptarea Software-ului Liber în administrațiile lor publice. De ce – este ușor de ghicit. Cei nefamiliarizați cu tehnologiile libere vor intui numai primul avantaj, cel evident: acela că se economisesc sume de ordinul zecilor de milioane de euro, prin folosirea de software disponibil gratuit. Însă beneficiile sunt mult mai profunde. Utilizarea Standardelor Deschise în licitații – o definiție precisă a noțiunii de Standard Deschis se găsește la http://www.digistan.org/open-standard:definition – face ca sistemele informatice achiziționate să fie independente de un furnizor anume. Echipamente și programe provenite de la producători diferiți vor colabora și/sau se vor putea substitui funcțional, în raport cu necesitățile. Mai mult, „cultura organizației”, dezvoltată în jurul GNU/Linux și a altor programe libere similare, va înlesni autoinstruirea, curiozitatea sănătoasă, obținerea de îmbunătățiri prin forțe proprii și experiment. Acesta este un model de lucru total opus aceluia care subordonează organizația de stat și indivizii ce o alcătuiesc intereselor unui „partener strategic” oarecare. Altfel spus, un model al libertății, contrapus unei dictaturi corporatist-birocratice.

   În decembrie 2013, primăria din München a anunțat finalizarea cu succes a proiectului Limux, care a însemnat renunțarea la Microsoft Windows și migrarea spre GNU/Linux și LibreOffice a 15.000 de PC-uri care deservesc administrația orașului. Rezultatul proiectului a însemnat scăderea spectaculoasă a dependenței față de un furnizor unic, securitate îmbunătățită a sistemului și economii de 11,7 milioane euro.

   Până în noiembrie 2011, Jandarmeria franceză instalase distribuția GNU/Linux specifică GendBuntu (derivată din Ubuntu) pe 35.000 de calculatoare ce îi aparțin, înlocuind, astfel, Windows XP. Până la finalul lui 2014, este prevăzut că 75.000 de PC-uri ale Jandarmeriei vor fi trecut prin această migrare.


   În septembrie 2012, regiunea spaniolă Andaluzia dotase 22.000 de calculatoare din școli cu distribuția Guadalinex EDU, o adaptare specială pentru învățământ a familiei Ubuntu. În 2013, 70.000 de PC-uri din școlile gimnaziale din regiunea Extramadura, precum și alte 15.000 de stații de lucru din sistemul de sănătate publică fuseseră dotate cu Linex, o distribuție special adaptată. Trebuie remarcat că, în 2003, 200.000 CD-uri cu Linex au fost distribuite gratuit împreună cu un ziar local din Extramadura și se estimează ca aproximativ 10% din populația regiunii folosește programul.

   Nu vă voi mai obosi cu alte exemple din Marea Britanie, Brazilia, Statele Unite, India, China. Dar unde se găsește, în acest peisaj, România?

  În toamna lui 2013, 1749 de laptopuri Asus X101CH, rulând distribuția GNU/Linux EDUbuntu au fost donate școlilor din România de către lanțul de magazine Profi, prin concursul „Profi te premiază”. În februarie 2014, o știre ProTV semnala faptul că o jumătate dintre aceste laptopuri zac nefolosite, din cauza faptului că o mare parte din profesori și elevi par a fi familiarizați exclusiv cu inevitabilul Microsoft Windows. Pe celelalte, dascălii au găsit o formulă de a instala Windows și, în absența vreunei forme de instruire asigurate de Minister, evită să folosească orice alt sistem de operare. Ufff, oare de ce trăiesc eu cu sentimentul că aceasta e o dependență de cvasi-monopol și o formă de a promova produsele unui anumit furnizor privat prin însuși sistemul public de învățământ?

  Confruntat cu expirarea suportului pentru Windows XP (8 aprilie) și cu ne-reînnoirea contractelor de licențe software pentru laboratoarele școlare, ministerul de resort ne anunță că școlile „sunt încurajate” să folosească sisteme de operare libere, cum ar fi Edubuntu sau sunt obligate să reinstaleze vechiul Windows Vista. Fără o măsură care să ajute profesorii din sistem să se familiarizeze cu GNU/Linux, anunțul nu pare nimic mai mult decât o metodă străvezie de a forța mâna celor care trebuie să decidă reînnoirea pachetului de licențe proprietare, cu cheltuirea unei sume rotunde din bugetul public.
Între timp, despre „bucuria” provocată profesorilor și administratorilor de rețea – care trebuie să reinstaleze, de la o zi la alta, noi și vechi licențe Windows în toate laboratoarele de informatică – vă las să citiți, pe cont propriu, pe forumurile oficiale de suport

Niciun comentariu: