My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

duminică, 27 aprilie 2014

Eticheta în prezența Familiei Regale a României






Eticheta în prezența Familiei Regale a României


(Aceasta este o repostare, cu o mai bună așezare în pagină, a documentului original de pe site-ul web oficial al Familiei Regale a României. Pentru tipărire, documentul repaginat este disponibil în format PDF - dați click aici).

 

În scris

Scrisorile adresate Regelui au pe plic mențiunea: „Majestății Sale Regelui Mihai I al României”. În interiorul scrisorii, se poate relua, în colțul din dreapta-sus, aceeași mențiune. În textul scrisorii, formula de început este „Sire”.
 
Pentru Regină, mențiunea de pe plic este „Majestății Sale Regina Ana a României”. În interiorul scrisorii, se poate relua, în colțul din dreapta-sus , aceeași mențiune. În textul scrisorii, formula de început este „Majestatea Voastră” sau „Majestate”. 
 
În scrisori, ca și în adresarea verbală, este de dorit evitarea formulei „dumneavoastră” și folosite formele „Majestății Voastre” „al Majestății Voastre”, „pentru Majestatea Voastră”, etc. 
 
Scrisorile adresate Principesei Moștenitoare Margareta au pe plic mențiunea: „Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare a României”. La începutul scrisorii, formula de adresare directă este: „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”. 
 
Pentru Principele Radu, mențiunea de pe plic este „Alteței Sale Regale Principele Radu al României”. La începutul scrisorii, formula de adresare directă este: „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”. 
 
Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, scrisorile au pe plic mențiunea: „Alteței Sale Regale Principesa Elena a României” și așa mai departe, pentru fiecare dintre celelalte fiice ale Majestății Sale. La începutul scrisorii, formula de adresare directă este: „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”.
Pentru Principele Nicolae, mențiunea de pe plic este „Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României”. La începutul scrisorii, formula de adresare directă este: „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”. 
 
De asemenea, pentru Principesa Moștenitoare, Principese și Principi, va fi evitată formula „dumneavoastră” și folosite formele: „al Alteței Voastre Regale”, „pentru Alteța Voastră Regală”, etc. 
 
Numai în scris, se poate folosi, în loc de „Majestățile Lor”, formula „MMLL”, în loc de „Alteța Sa Regală”, formula „ASR” și în loc de „Altețele Lor Regale”, formula „AALLRR”. 
 

În întâlniri

La sosirea (într-o clădire sau într-un spațiu exterior) și la plecarea membrilor Familiei Regale este obișnuit ca persoanele prezente să salute astfel: bărbații cu un gest scurt de înclinare a capului (fără înclinarea corpului), iar femeile cu o reverență. Acest lucru este valabil în fața Regelui, Reginei, Principesei Moștenitoare, Principeselor și Principilor. Aceeași regulă este respectată și de membrii Familiei Regale, față de rudele aflate într-o poziție superioară de titlu sau vârstă (inclusiv în cazul în care este vorba de soție, frate, soră, mamă sau tată). 
 
Nu este indicat să se întindă mâna din proprie inițiativă, ci numai dacă unul dintre membrii Familiei Regale o oferă. 
 
În cadrul întâlnirilor cu membrii Familiei Regale, formulele directe de adresare sunt următoarele: 
 
  • Pentru Rege: „Sire” sau „Majestatea Voastră”
  • Pentru Regină: „Majestatea Voastră”
  • Pentru Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, Principele Nicolae, Principesele Irina, Sofia și Maria, „Alteța Voastră Regală”
Dacă Majestățile Lor se află împreună cu Altețele Lor Regale, se poate folosi, la începutul unui discurs sau luare de cuvânt, formula generală: „Majestățile Voastre, Altețele Voastre Regale”.
Nu este indicat să se stea pe scaun atunci când vreunul din membrii Familiei Regale stă în picioare. Totodată, la intrarea în încăpere a unuia dintre membrii Familiei Regale, invitații sunt rugați să se ridice. Regula se aplică și membrilor Familiei Regale. Ei se ridică în picioare atunci când intră în încăpere un alt membru al Familiei, într-o poziție superioară în titlu sau vârstă. 
 
În cazul unei conversații obișnuite, particulare, este de dorit ca Regele să înceapă discuția, nu invitații. Dacă Regele nu este prezent, următorul membru al Familiei Regale (în ordinea de la sfârșitul acestui text) o va face. De asemenea, este de dorit ca invitații să nu întrerupă membrii Familiei Regale atunci când aceștia susțin o conversație. 
 
Fumatul în prezența membrilor Familiei Regale este considerat o impolitețe. În prezența membrilor Familiei Regale, în nici o împrejurare (publică, oficială sau particulară) nu este de dorit să se folosească telefonul mobil. În reședințele regale, folosirea telefonului mobil și fumatul sunt interzise. 
 
În cazul unui dineu, toți cei prezenți așteaptă ca Regele să se așeze primul, iar la plecare toată lumea se va ridica atunci când Regele s-a ridicat. Nu este indicat ca invitații să se ridice în timpul mesei. În prezența Regelui la masă, nimeni (nici membrii Familiei Regale) nu poate începe un nou fel de mâncare înaintea Regelui. Dacă Regele nu este prezent, regulile de mai sus se aplică următorului membru al Familiei Regale (în ordinea menționată la sfârșitul textului). 
 
Este nepotrivit să se ceară unuia dintre membrii Familiei Regale să transmită un mesaj verbal sau scris, ori să transporte un comision, un cadou, flori etc., nici măcar atunci când obiectul transmis are ca destinatar pe Majestatea Sa. Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin poștă. De asemenea, este nepotrivit să se ceară sau să se ofere membrilor Familiei Regale cărți de vizită. Toate contactele Casei Majestății Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajații Casei. 
 
În cazul în care unul sau mai mulți membri ai Familiei Regale participă, în calitate de invitați, la un eveniment public ce implică un amplasament pe scaune sau la mese (dineu, prânz, spectacol de gală, conferințe, reuniuni), este necesară consultarea Secretariatului Regal, în prealabil. 
 

Ținuta potrivită pentru vizitele la Familia Regală

Dacă întâlnirea este privată, de lucru sau are statut de audiență, atunci este de preferat ca bărbații să poarte costum de culoare gri închis în cursul zilei și albastru închis în cursul serii, cu cravată. Pentru femei este recomandabilă o ținută potrivită cu momentul zilei și cu locul vizitat (taior sau rochie de zi în cursul zilei și rochie lungă sau trei-sferturi seara). Militarii sunt rugați să folosească ținuta militară adecvată momentului zilei și anotimpului. 
 
Dacă întâlnirea este oficială sau publică, Secretariatul Regal va aduce la cunoștință, încă de la momentul trimiterii invitației, informațiile în legătură cu ținuta, în cazul în care ar diferi de cele menționate în paragraful precedent. 
 
Ordinea intrării și ieșirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României, ordinea așezării în împrejurări publice, ordinea așezării la masă, ca și ordinea liniei de primire a invitaților (atunci când Familia Regală este gazdă) este următoarea: 
 
  • Majestatea Sa Regele
  • Majestatea Sa Regina
  • A.S.R. Principesa Moștenitoare
  • A.S.R. Principele Radu
  • A.S.R. Principesa Elena
  • A.S.R. Principele Nicolae
  • A.S.R. Principesa Irina
  • A.S.R. Principesa Sofia
  • A.S.R. Principesa Maria 
     
Soții și copiii Principeselor se așează astfel: soțul după soție și copiii (în ordinea vârstei) după tată.

~





Un comentariu:

Unknown spunea...

Doresc si eu un model de audienta la ASR Pricipele Radu ,va rog mult!!!Multumesc!!!