My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

joi, 22 noiembrie 2012

Harddisk-uri GPT în GNU/Linux și Windows


Poate că unii administratori de sisteme IT și-au pus deja de problema partiționării noilor harddisk-uri de capacitate mare (2-3 TB), pe noile plăci de bază prevăzute cu UEFI BIOS.

Schema de partiționare recomandată pentru aceste noi harddisk-uri este GPT (prin contrast cu vechea schemă MBR, obligatoriu de folosit pe sistemele vechi, prevăzute cu BIOS clasic).

Detalii despre aceste scheme de partiționare și despre migrarea de la cea veche (MBR) la cea nouă (UEFI BIOS) puteți obține în acest excelent articol, scris de Roderick W. Smith.

Fotografiile de mai jos arată cum se văd partițiile create implicit de către Windows 7 (64 bit) în utilitarele GNU/Linux gdisk (linie de comandă, „moștenitorul” fdisk) și GParted (grafic). Experimentând, am constatat că, implicit, Windows folosește vechea schemă MBR.

Partițiile create IMPLICIT de Windows7 64 bit, văzute în gdisk (schema MBR)


Partițiile create IMPLICIT de Windows7 64 bit, văzute în GParted (schema MBR)

Am creat, cu ajutorul GParted, cea mai simplă configurație de partiții (pentru un sistem GNU/Linux) în noua schemă GPT. Pentru asta, vechea tabelă de partiții (tip ms-dos, în GParted) trebuie ștearsă și înlocuită cu una gpt.


Crearea tabelei de partiții GPT în GParted

 Iată cum arată noile partiții GPT, văzute în gdisk și GParted.


Partiții pentru un sistem GNU/Linux simplu, văzute în gdisk (schema GPT)
Partiții pentru un sistem GNU/Linux simplu, văzute în GParted (schema GPT)

Utilitarele ce au fost folosite sunt din distribuția Fedora 17.

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Hărți libere de la OpenStreetMap: puteți contribui la îmbunătățirea hărților GPS !



În perioada 23-25 noiembrie 2012, proiectul OpenStreetMap lansează o nouă campanie de cartografiere intensivă. Evenimentul, numit „Operation Cowboy” are ca scop colectarea de date geografice libere (hărți, trasee, puncte de interes, etc.) și îmbunătățirea hărților prin contribuții voluntare. De această dată, campania de cartografiere este centrată pe SUA, dar contributorii din toată lumea sunt bineveniți.

Orice persoană care deține un aparat GPS și are puțin timp, răbdare și pasiune poate contribui. În particular, utilizatorii români nemulțumiți de calitatea actuală a hărților GPS...

Pe lângă proiectul internațional OpenStreetMap, utilizatorii români pot ajuta și proiectul românesc Geo-Spatial.org (care a luat naștere pe lângă Facultatea de Geografie a Universității din București), proiect care colectează și oferă informație geografică liberă specifică României.


Ce înseamnă date deschise ? În mare, datele deschise sunt date publicate sub o licență liberă și într-un format deschis, care permit folosirea lor legală în alte proiecte (redistribuirea) și „recombinarea” (reutilizarea) pentru a produce noi informații. O definiție exactă a conceptului de date deschise ("open data") se găsește aici.

De ce este nevoie de date geografice libere, deschise? Fiindcă este anormal ca fiecare firmă comercială (producători de programe, telefoane mobile, GPS-uri, etc.) să ofere publicului propriul său set de hărți, uneori cu multe erori și detalii necompletate, „reinventând” geografia Terrei, așezând clădiri în locuri unde acestea nu există, redenumind străzi și râuri, etc. În lumea reală, informația geografică este una singură, ne aparține tuturor și toți trebuie să putem contribui liber la perfecționarea hărților pe care le folosim.

Dar nu există deja hărțile foarte bune de la Google Maps, Wikimapia și alte atâtea site-uri, pe care le pot consulta gratuit ? În general, datele geografice oferite de firmele comerciale, inclusiv Google și Apple, sunt proprietatea acestora (sub o licență restrictivă). Ele nu pot fi reutilizate liber în alte proiecte și/sau recombinate.

De ce aș contribui la proiectul OpenStreetMap ? Nu ar fi mai bine să ajut direct firma care produce hărțile pentru aparatul meu GPS ? Contribuind la proiectul internațional OpenStreetMap ajutați toate firmele producătoare de aparate GPS, indiferent de țară, fiindcă toate refolosesc parțial datele oferite de OpenStreetMap, indiferent dacă o recunosc sau nu. Această informație geografică este publicată sub o licență liberă și este disponibilă gratuit tuturor celor interesați, inclusiv Dvs.

Ce au așa de special hărțile de la OpenStreetMap ? De ce nu folosim hărți de la proiectul X ? Spre deoesebire de multe alte hărți existente pe Web, harta proiectului OpenStreetMap este rutabilă și secțiuni din ea pot fi folosite, cu puțin efort, într-un aparat GPS.


miercuri, 14 noiembrie 2012

Linux Install Fest la Universitatea Tehnică de Construcții București


La invitația Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată din Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București, am avut plăcerea să particip la evenimentul Linux Install Fest, organizat pentru studenții universității.

Sub îndrumarea entuziastă, amical oferită de voluntarii Asociației ROSEdu, cei interesați au putut învăța să instaleze, pe laptopurile personale, mai multe distribuții GNU/Linux, în special Ubuntu, Debian, Fedora și Linux Mint.

În cadrul a două prezentări, studenții s-au putut familiariza cu conceptele de bază ale Software-ului Liber și au putut afla detalii tehnice despre cum boot-ează sistemele de operare (GNU/Linux, Windows, Android).

Iată câteva imagini de la această întâlnire: