joi, 22 noiembrie 2012

Harddisk-uri GPT în GNU/Linux și Windows


Poate că unii administratori de sisteme IT și-au pus deja de problema partiționării noilor harddisk-uri de capacitate mare (2-3 TB), pe noile plăci de bază prevăzute cu UEFI BIOS.

Schema de partiționare recomandată pentru aceste noi harddisk-uri este GPT (prin contrast cu vechea schemă MBR, obligatoriu de folosit pe sistemele vechi, prevăzute cu BIOS clasic).

Detalii despre aceste scheme de partiționare și despre migrarea de la cea veche (MBR) la cea nouă (UEFI BIOS) puteți obține în acest excelent articol, scris de Roderick W. Smith.

Fotografiile de mai jos arată cum se văd partițiile create implicit de către Windows 7 (64 bit) în utilitarele GNU/Linux gdisk (linie de comandă, „moștenitorul” fdisk) și GParted (grafic). Experimentând, am constatat că, implicit, Windows folosește vechea schemă MBR.

Partițiile create IMPLICIT de Windows7 64 bit, văzute în gdisk (schema MBR)


Partițiile create IMPLICIT de Windows7 64 bit, văzute în GParted (schema MBR)

Am creat, cu ajutorul GParted, cea mai simplă configurație de partiții (pentru un sistem GNU/Linux) în noua schemă GPT. Pentru asta, vechea tabelă de partiții (tip ms-dos, în GParted) trebuie ștearsă și înlocuită cu una gpt.


Crearea tabelei de partiții GPT în GParted

 Iată cum arată noile partiții GPT, văzute în gdisk și GParted.


Partiții pentru un sistem GNU/Linux simplu, văzute în gdisk (schema GPT)
Partiții pentru un sistem GNU/Linux simplu, văzute în GParted (schema GPT)

Utilitarele ce au fost folosite sunt din distribuția Fedora 17.

Niciun comentariu: