My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

marți, 26 mai 2009

Afacerea cu licențe software proprietare atrage criticile susținătorilor Software-ului Liber


Traducere de la http://www.osor.eu/news/ro-proprietary-licence-deal-draws-ire-open-source-proponents

Guvernul României este gata să cheltuiască milioane de euro pe software proprietar, atrăgându-și criticile comunității naționale pentru Software Liber: „Acest guvern a pierdut legătura cu realitatea”.

Guvernul României a anunțat reînnoirea contractului-cadru de licențiere de software Microsoft la jumătatea lui mai. Contractul-cadru valorează 100 de milioane de euro, reprezentând licențe de software ce vor fi folosite de agențiile guvernamentale între 2010 și 2013. România va plăti gigantului software alți 58 de milioane de euro în toamna aceasta, ca ultima tranșă pentru contractul-cadru din perioada 2004-2009 - contract care a expirat luna trecută.

Guvernul a anunțat și acordarea unui contract de 300 milioane de euro unei firme românești, pentru cumpărarea de hardware tip PC și licențe Microsoft ce vor fi folosite în învățământ.

Anunțul este publicat doar cu cinci zile înainte de cea de a treia conferință asupra Software-ului Liber, eLiberatica, care are loc la București. Unul dintre organizatorii conferinței, Lucian Savluc, a condamnat, într-o declarație, lipsa de cumpătare a guvernului în ceea ce privește această cheltuială: „Guvernul român a pierdut legătura cu realitatea. Sper ca Uniunea Europeană să protesteze asupra acestui contract, care lezează interesele cetățenilor României”.

Unul dintre vorbitorii de la conferința eLiberatica, Georg Greve, președintele Fundației pentru Software Liber în Europa (FSFE), și-a exprimat îngrijorarea, avertizând asupra posibilei corupții: „Această decizie a Guvernului României pare superficială; ea pune în pericol creșterea economică sustenabilă a țării, prin creșterea gradului de dependență de software-ul proprietar și prin risipirea unor fonduri care ar putea fi folosite în alte zone, spre exemplu la infrastructură”.

Anunțul Mediafax
Știre în Revista Capital

10 comentarii:

alinrus spunea...

Guvernul nu numai ca a pierdut contactul cu realitatea, guvernul a pierdut contactul cu inspectoratele scolare, pentru ca pot sa iti spun sigur ca parerile lor nu sunt luate in calcul.

rsandu2007 spunea...

Așteptăm, atunci, noi semnături aici:

http://www.digistan.org/hague-declaration:ro

alinrus spunea...

Si eu vreau ca drepturile si libertatile mele sa primeze in fata confortului majoritatii dar nu cred ca rezolvam nimic discutand pe blog-uri si semnand petitii online. Avem o constitutie gata votata care ar trbui sa garanteze asta.

Am mai zis asta in alte parti azi, am avut mai mult contact decat mi-as fi dorit cu "oameni din sistem" si nu pot sa nu remarc ca in marea lor majoritate sunt imbecili, nu tot timpul rau voitori ... dar imbecili.

Spor

Mihai_Jalobeanu spunea...

Prin contrast, publicaţia eSchoolNews (http://www.eschoolnews.com) din 29.05.09, include ideea mai veche a unui bloger "conz" (http://community.zdnet.co.uk/blog/0,1000000567,10012838o-2000630136b,00.htm), care sună aşa: "Charge Vendors for Software Deployed in Schools". Adică firmele ar trebui să plătească şi nu să încaseze pentru sistemele şi aplicaţiile prezentate şi folosite în şcoli, fiind vorba în fond de un tip de reclamă comercială cu impact mult mai pronunţat decât cele uzuale dela TV, etc.
Argumentul fiind "ce s-ar întâmpla dacă în şcoli elevii ar avea de-a-face doar cu Linux, OpenOffice, Gimp, dacă o întreagă generaţie ar deveni utilizatori de programe Open Source? Cum ar reacţiona piaţa la aşa ceva? Cât ar plăti MS, Adobe şi ceilalţi pentru a recâştiga terenul pierdut?"

if spunea...

Guvernul României a anunțat reînnoirea contractului-cadru de licențiere de software Microsoft la jumătatea lui mai. Contractul-cadru valorează 100 de milioane de euro, reprezentând licențe de software ce vor fi folosite de agențiile guvernamentale între 2010 și 2013. Lamuriti-ma si pe mine, unde apare acest contract, un link !
In sursele amintite sau pe site-urile institutiilor eu n-am gasit nimic.

rsandu2007 spunea...

@if Stirea a apărut în ziare și pe MediaFax, vezi link-urile chiar în postarea mea inițiala de pe blog

if spunea...

Dar eu caut izvorul, cine si cand a semnat contractul nou ! In link-uri si peste tot in presa se gasesc informatii despre platile ramase de la contractul din 2004, dar nicaieri n-am gasit noul contract sau prelungirea lui.

S-a amplificat doar un zvon ?

Popa Adrian Marius spunea...

Nu e zvon e confirmat de domnul ministru

http://www.zf.ro/business-hi-tech/ministrul-comunicatiilor-gabriel-sandu-spune-ca-statul-nu-poate-renunta-peste-noapte-la-microsoft-4550649/

daniel spunea...

niste tzarani dom'le...

melissa spunea...

si ce s-a intamplat pana la urma?