My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

sâmbătă, 9 mai 2009

Fișiere OpenDocument în MS Office 2007 Service Pack 2: DEZASTRU PRIVIND INTEROPERABILITATEA


Recent, Microsoft și-a respectat o promisiune mai veche: odată cu publicarea Service Pack 2 (SP2) pentru MS Office 2007, a introdus suport pentru formatul de fișier OpenDocument (.odt, .ods, .odp).

Dacă folosiți MS Office 2007, puteți deschide și salva, acum, fișiere OpenDocument, cu aceeași ușurință cu care utilizați și fișiere native Microsoft (.doc, .xls, .ppt sau .docx, .xlsx, .pptx). În plus, puteți configura programele suitei Office să salveze implicit documentele în format OpenDocument. Cel puțin teoretic...

Pentru acei cititori care nu sunt la curent cu scandalul de anul trecut, alinierea la standardul ISO OpenDocument (ODF) a fost cerută insistent Microsoft de către comunitatea internațională, fiindcă documentele ODF sunt un fel de „numitor comun” între
programele de birou de la diverși producători - un format la fel de „universal” și de larg folosit cum este PDF pentru documente needitabile.

Din păcate, în „buna” tradiție Microsoft, veștile rele nu au întârziat să apară.

Rob Weir, reputat specialist în standarde de la IBM și co-președinte al comitetului tehnic OASIS care a creat standardul ODF, publică o interesantă analiză asupra compatibilității fișierelor produse de MS Office 2007 SP2 cu cele ale celorlalți producători:

http://www.robweir.com/blog/2009/05/update-on-odf-spreadsheet.html
http://www.robweir.com/blog/2009/05/follow-up-on-excel-2007-sp2s-odf.html

Cuvântul de ordine este DEZASTRU: foile de calcul OpenDocument produse de SP2 nu sunt compatibile nici măcar cu cele produse cu plugin-ul mai vechi, CleverAge, pentru Microsoft Office 2003 - un proiect sponsorizat tot de Microsoft...

Pentru cei suspicioși, citez din cel de-al doilea articol publicat de Rob Weir:

So, going back to my test spreadsheets from all of the various ODF applications, how do these applications encode formulas with cell addresses:

* Symphony 1.3: =[.E12]+[.C13]-[.D13]
* Microsoft/CleverAge 3.0: =[.E12]+[.C13]-[.D13]
* KSpread 1.6.3: =[.E12]+[.C13]-[.D13]
* Google Spreadsheets: =[.E12]+[.C13]-[.D13]
* OpenOffice 3.01: =[.E12]+[.C13]-[.D13]
* Sun Plugin 3.0: [.E12]+[.C13]-[.D13]
* Excel 2007 SP2: =E12+C13-D13

I'll leave it as an exercise to the reader to determine which one of these seven is wrong and does not conform to the ODF 1.1 standard.

Mie, unul, toate acestea mi se par mai mult o încercare de a sabota ODF (și corpul de documente ODF deja existent pe piață) decât de a obține interoperabilitate, cu bună-credință.

Întrucât ODF a fost deja masiv implementat în administratiile publice ale majoritatii țărilor lumii, în Uniunea Europeană și în NATO, sunt convins că această nouă „mișcare” greșită, nesportivă a Microsoft nu va trece nebăgată în seamă - cel puțin nu la nivelul Uniunii Europene.

Mesajul pentru utilizatori, care va fi transmis clar și de ODF Alliance este: NU FOLOSIȚI IMPLEMENTAREA ODF DIN SP2, cel puțin nu până când Microsoft va găsi cu cale să publice cuvenitele "patch-uri la patch-uri".

Pentru utilizatorii de Microsoft Office, soluția posibilă pentru deschiderea documentelor ODF rămâne plugin-ul gratuit și liber de la Sun Microsystems. Sau, desigur, folosirea comodă a suitei libere OpenOffice.org, a IBM Lotus Symphony sau a oricăruia dintre programele din această lungă listă...

Cred că Microsoft și-a creat o nouă datorie față de utilizatorii care așteptau de la ei deschidere, interoperabilitate reală și bună-intenție. Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, în condiții de criză financiară și "zguduiri" ale pieței, ar fi trebuit ca Microsoft să nu-și dezamăgească clienții.

Din păcate, majoritatea contra-argumentelor ce vor fi invocate de „fanii” Microsoft au fost anticipate în analiza lui Rob Weir. Semn că publicul se aștepta la toate astea...

3 comentarii:

Manuel R. Ciosici spunea...

Ar fi fost distractiv dacă ODF-urile scrise cu Microsoft Office 2007 nu s-ar fi deschis cu Office 2007...

rsandu2007 spunea...

@Manuel

Perfect posibil la Microsoft, Manuel ! ;-)

A existat o versiune de Windows care, la instalare, nu recunoștea partițiile create, în prealabil, cu propriul FDISK...

Răzvan

Anonim spunea...

Care e aia? Eu am inceput cu utilizarea DOS 3, versiunea aia simpatica fara Windows si nu imi aduc minte de asa ceva.