My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

joi, 14 mai 2009

Din nou despre ODF în Microsoft Office 2007 Service Pack 2


Pentru cine mai avea vreun dubiu asupra „bunei intenții” cu care Microsoft a implementat suportul pentru fișiere OpenDocument în MS Office 2007, iată o confirmare „direct de la sursă”.

Într-un post de blog recent, Zoli, omul de marketing nr. 1 al Microsoft România, ne avertizează îngrijorat asupra „ODF și problemelor sale de interoperabilitate”. Uffff !

Desigur, standardul OpenDocument este departe de a fi perfect - acesta este și motivul pentru care, la sfârșitul acestei veri, vom avea o nouă versiune a standardului OASIS, OpenDocument 1.2. Definiția formulelor în foile de calcul fusese intenționat lăsată în afara OpenDocument 1.1 - lucru cunoscut de toți potențialii implementatori, inclusiv de Microsoft. De altfel, marele monopolist este membru în comitetele de standardizare unde s-au luat aceste decizii, OASIS și ISO, dar a ales să nu participe activ - cel puțin, nu constructiv - la elaborarea standardului...

Luând în considerare faptele concrete, nu mă pot împiedica să-mi pun întrebarea pe care și-au mai pus-o și alții: oare de ce toate celelalte programe au reușit să atingă, mai mult sau mai puțin, multdorita interoperabilitate, iar Microsoft Office nu ?

Analizând tabelul publicat de Rob Weir în testele sale, puteți vedea că măcar suitele de birou care au implementat aceeași versiune a standardului OpenDocument (fie ea 1.1 sau 1.2-draft, compatibilă „în jos”) au reușit să facă nestingherit schimb de documente OpenDocument, fără pierderi de date sau probleme deosebite. În acest cerc de implementări compatibile se înscrie și plugin-ul CleverAge, creat la cererea Microsoft pentru utilizatorii de MS Office 2003.

Standard oficial sau nu, singura implementare OpenDocument care n-a găsit cu cale să se pună de acord cu toate celelalte este recentul Service Pack 2 pentru MS Office 2007. Utilizatorii care vor încerca să deschidă în Excel 2007 o foaie de calcul OpenDocument creată în oricare alt program vor suferi coruperi ale formulelor, pierderi de date și multe alte necazuri.

Nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt, puteți experimenta singuri: creați o foaie de calcul cu formule într-un program oarecare, să zicem KSpread sau plugin-ul CleverAge pentru Microsoft Office și încercați s-o deschideți în OpenOffice.org. Veți constata că nu sunt probleme. Încercați, apoi, să deschideți aceeași foaie de calcul în Excel 2007 cu Service Pack 2 și ... surpriză: formulele nu mai există, calculele sunt greșite, iar dacă salvați documentul, acesta va fi corupt.

Ura !!! Microsoft a inventat mașina perfectă de „paradit” documente ODF, instrumentul mult-așteptat pentru a produce nemulțumire publică și a discredita formatul OpenDocument în ochii utilizatorilor neavizați !

Zoli recunoaște, în post-ul său de blog, că soluția aleasă în Service Pack 2 a fost, citez: „să ignore formulele și să păstreze datele (valorile)”. Să ignore formulele ? Incredibil, într-o foaie de calcul ! Oare faptul că toți ceilalți implementatori au ales cealaltă soluție, nr. 2, nu le spune nimic celor de la Microsoft ?

Mă întreb ce vor face clienții (plătitori !) ai Microsoft, utilizatori de MS Office, care implementaseră deja plugin-ul CleverAge, oferit tot de Microsoft ? Cum le va fi explicată acestora brusca rupere de compatibilitate, în contrast cu toți ceilalți implementatori ? „În aceste vremuri de criză, mai dați-ne niște bani și upgradați toate licențele la Office 2007 SP2, ca să avem toți documentele stricate în același mod și să le putem schimba între noi - doar în cercul închis al utilizatorilor de MS Office... ”. :-(

Curat interoperabilitate !

Mi-e teamă că Microsoft România va avea de răspuns la câteva întrebări nu prea comode ale utilizatorilor și ale comunității, la apropiatul eveniment Eliberatica 2009 - la care vor poza iar drept campioni ai deschiderii și Open Source-ului ! :-(

Cei mai idealiști - sau mai naivi - dintre noi speră că Microsoft va reveni asupra deciziei tehnice luate, publicând patch-uri de corecție la SP2 prin serviciul online Microsoft Update. Până când apele se vor mai limpezi, îmi permit un sfat practic pentru utilizatorii de MS Office care doresc să poată deschide și salva fișiere OpenDocument: folosiți plugin-ul gratuit Sun pentru Microsoft Office, pe care îl puteți descărca gratuit și fără restricții.

Între timp, summit-ul din 2009 al OpenForum Europe s-a încheiat, iar utilizatorii și dezvoltatorii se vor întruni în iunie, sub înaltul patronaj al Bibliotecii Regale a Olandei, pentru a discuta soluțiile practice de atingere a unei interoperabilități cât mai bune.

Comunitatea pare mai hotărâtă ca oricând să înlăture barierele ridicate artificial în IT, din interese meschine de companie. Autoritățile europene se implică serios. Iar, cu Microsoft sau fără, standardul OpenDocument pare vehiculul perfect pentru atingerea doritei compatibilități...

4 comentarii:

Augustin Moga spunea...

Să ignore formulele? Hmmm... Bunăoară, formula aia de-i prescurtată FUD pare a fi respectată cu sfinţenie. Nu crezi?

Nelu spunea...

Fara Microsoft, ce altceva vezi?

2young2die spunea...

momentan nu vad nici o firma ce sa-i faca concurenta serioasa gigantului microsoft....

rsandu2007 spunea...

@Nelu

Tocmai asta-i problema, că cei mai mulți nu văd nimic dincolo de Microsoft.

Soluția este Free Software:
http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.ro.html