My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

joi, 13 octombrie 2011

Ubuntu Linux 11.10 „Oneiric Ocelot” va fi lansat azi


Noua versiune a sistemului de operare Ubuntu Linux 11.10 „Oneiric Ocelot” - cifrele vin de la „an.luna” - va fi lansată oficial azi, aproximativ în jurul orei 15:00, ora României.





La nivel mondial, Ubuntu este distribuția GNU/Linux cea mai populară pentru laptopuri, stații de lucru, etc., fiind concepută pentru o maximă ușurință în utilizare. Ubuntu este o distribuție recomandată pentru cei care doresc să se familiarizeze cu GNU/Linux - pentru cei care fac, pentru prima dată, migrarea de la Microsoft Windows.

CD-urile de instalare Ubuntu pot fi descărcate, legal și gratuit, de la http://www.ubuntu.com sau http://www.ubuntu.ro .

Documentația de bază pentru utilizarea Ubuntu este disponibilă gratuit la https://help.ubuntu.com/ . Ubuntu beneficiază și de suport comercial oficial (contra cost), atât din partea firmei-mamă Canonical (cu sediul central în Marea Britanie), cât și din partea unor distribuitori de echipamente, cum ar fi Dell. Și, bineînțeles, de sprijinul unui număr mare de voluntari și pasionați...

Versiunea 11.10 aduce mai multe noutăți și optimizări, cea mai importantă fiind utilizarea, pentru prima dată, a kernelului Linux din noua serie 3.x. Filmulețele de mai jos, exemplificative, vă prezintă aspectul grafic al noii versiuni de Ubuntu și alte detalii:

http://www.youtube.com/watch?v=wDmlxpEAsqM
http://www.youtube.com/watch?v=xwDnRNDLevU

Odată cu distribuția principală Ubuntu 11.10 vor fi lansate și distribuțiile complementare, deasemenea gratuite: Kubuntu (cu interfață grafică KDE în loc de cea implicită, Gnome), Xubuntu și Lubuntu (pentru calculatoare mai vechi, cu resurse hardware puține).

Persoanele care utilizează deja Ubuntu vor primi o informare pentru actualizare (opțională), pe desktopul propriu (dreapta-sus), după lansarea noii versiuni.

Familia de distribuții Ubuntu Linux este foarte utilizată de instituții publice (parlamente, ministere, agenții guvernamentale, primării), școli și universități, dar și de firme private, mai ales în Europa și America Latină.


În România, oficial sau nu, distribuția Ubuntu Linux este foarte răspândită pe calculatoarele și laptopurile care se vând în supermarket-uri, ca și în unele firme private și  instituții publice, precum și în utilizare personală.




joi, 6 octombrie 2011

Nu aveți nevoie de Adobe Reader!


Ce ați zice dacă, la intrarea pe o autostradă, v-ar întâmpina un panou care să vă avertizeze: „Pentru a circula pe acest drum, aveți nevoie de un automobil Volkswagen. Vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat birou de vânzări, care vă va oferi un test gratuit. Cu stimă, Administrația Străzilor”?

Venit din partea unei autorități publice, anunțul ar fi intolerabil, nu?



Întrebarea de mai sus și-au pus-o, în interesul nostru, al tuturor, cei de la Fundația Europeană a Programelor Libere (FSFE - Free Software Foundation Europe).

Citiți articolul complet în revista Fii liber >>

 

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Despre Software Liber, ÎN ROMÂNIA


Experienţe recente, din zona „pedagogică”, m-au făcut să reflectez la avantajele pe care Software-ul Liber le poate aduce învăţământului din România şi Administraţiei Publice româneşti şi la relativa uşurinţă cu care ele ar putea fi obţinute. Pentru că şcoala tocmai a reînceput, iar interesul participanţilor la evenimente şi numărul de întrebări primite s-au dovedit a fi mari, iată aici câteva concluzii concrete.



Citiți articolul complet pe site-ul revistei ITTrends >>