Cu ocazia sărbătorii Unirii, de 1 Decembrie, am vizitat Arcul de Triumf din București și am urcat pe platforma superioară. Fiindcă aveam cu mine Drapelul Regal al României, am primit, din partea publicului de toate vârstele, o mulțime de întrebări despre semnificația simbolurilor cuprinse pe el. Din cauza lipsei cronice a educației școlare despre monarhia românească, mi-am dat seama că unele lămuriri de bază sunt necesare - așa că iată, dintr-o sursă autorizată și „nepoluată”, cuvenita „luminare” despre elementele heraldice ale Stemei.
Descrierea Stemei Regatului României - varianta mare
conform legii din 23 iunie 1921
conform legii din 23 iunie 1921
„Scut albastru (8) cu o acvilă cruciată de aur (10), încoronată, și cu ciocul și ghiarele roșii, ținând în ghiara dreaptă o spadă (17), în cea stângă un sceptru de aur (11). Pe pieptul acvilei, un scut scartelat, având în cartierul 1 pe albastru o acvilă cruciată de aur, cu ciocul și ghiarele roșii, însoțită la dreapta de un soare, la stânga de o lună, amândouă de aur (Țara Românească) (2); în cartierul al 2-lea, pe roșu, un cap de bour negru, cu stea de aur între coarne, însoțit la dreapta de un soare, la stânga de o lună conturată, amândouă de aur (Moldova) (7); în al 3-lea, pe roșu, un leu de aur trecând spre dreapta, pe un pod de aur, peste valuri naturale (Oltenia cu Banatul) (16); în al 4-lea, tăiat, în câmpul superior albastru o acvilă neagră ieșind dintr-o terasă roșie, însoțită la dreapta de un soare de aur, iar la stânga de o lună conturnată de argint; în câmpul inferior, de aur, șapte turnuri roșii, așezate 4,3 (Ardealul) (12); jos, în instituțiune, doi delfini de aur afrontați, cu capetele în jos (Dobrogea) (13).
Peste tot, scartelat argint-negru, armele Casei de
Hohenzollern (1).
Scutul timbrat cu Coroana de Oțel a României (5) și susținut de doi lei de aur (3).
Pavilionul de purpură, căptușit cu hermină (4), bordat cu ciucuri de aur (9) și prins în vârf cu o coroană de aur (6).
Decorații: colanul Ordinului Carol I (15).
Deviza, pe o eșarfă albastră brodată cu aur: NIHIL SINE DEO (lat. „Nimic fără Dumnezeu”) (14).”
Sursa: Enciclopedia României, vol. I, Imprimeria Națională, 1936
În anumite situații, Stema se utiliza și în variantele medie și mică, așa cum se menționează în acest document de epocă:
Pentru descărcare, planșa explicativă este disponibilă în format PDF (imprimabil), PNG (fotografie) și SVG (fișier grafic redimensionabil și editabil).
4 comentarii:
Am refacut stema Regatului Romaniei, si am corectat coroana de otel.
O gasiti aici.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kingdom_of_Romania_-_Big_CoA.svg
Numai bine,
Razvan Pala
Vă mulțumesc MULT, în numele tuturor românilor, domnule Pala :)
Icsde
Mai este ceva, important zic eu motiv pt. care postez acest comentariu: un pic mai sus de deviza monarhiei „ NIHIL SINE DEO ”, cu scris mai mic si pe crucea rosie o alta deviza „Prin Statornicie la Izbanda". Este o deviza mai mica decat deviza de baza a monarhiei, dar importanta ca si atitudine de aceea a fost inscrisa pe stema.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Rom%C3%A2niei#/media/File:Kingdom_of_Romania_-_Big_CoA.svg
Trimiteți un comentariu