My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

marți, 18 decembrie 2012

Cum accesați un calculator cu GNU/Linux de pe un dispozitiv Android ?


  Aceia dintre Dvs. care aveți deja tablete sau telefoane Android veți dori, probabil, să le folosiți și pentru a accesa de la distanță un calculator care rulează GNU/Linux (în terminal, prin protocolul ssh).

Vă trebuie următoarele:

  • un client ssh pentru Android. Ca și client ssh pentru Android, recomand ConnectBot . În cazul în care caracterele sunt prea mici și nu pot fi citite (pe un ecran de telefon mobil), deschideți terminalul pe mașina de la distanță, accesați Menu -> Force Resize și setați numărul de linii și coloane la o valoare mai mică, de exemplu 60 x 14 (în loc de 80 x 25, cât pune, implicit, ConnectBot), apoi apăsați butonul Resize.   
  • o tastatură Android care să permită nu numai scrierea cu diacritice (dacă este cazul), dar și combinații de taste cu Ctrl, Alt sau Esc (de exemplu, combinația Ctrl-K X este folosită în editorul GNU/Linux joe pentru salvarea fișierelor, deci nu puteți folosi joe fără ea). Ca și tastatură completă, gen PC, vă recomand Hacker's Keyboard . Setați limba română (Settings -> Languages and Input -> Romanian). Setați folosirea tastaturii Hacker's Keyboard în loc de cea implicită, bifând-o în Settings -> Languages and Input.

  În modul Portrait (vertical), unde spațiul este redus, tastatura va semăna cu cea implicită, fără taste suplimentare (se poate scrie, totuși, cu diacritice, ținând apăsate tastele a, i, s, t, etc.)
  Răsturnând tableta sau telefonul în modul Landscape (orizontal), vor fi prezente și taste suplimentare gen Ctrl, Esc sau Alt, care se comportă ca o tastatură obișnuită de PC.


Niciun comentariu: