Recentele discuții despre modificarea Constituției României au adus în atenția unui public mai larg detaliile întocmirii legii fundamentale a Statului.
Fiindcă dezbaterile sunt aprinse și, de multe ori, contradictorii, am dorit să
prezint aici - mai ales spre lămurirea celor tineri - nu doar textul Constituției, ci, mai ales, principiile fundamentale de drept ce stau la baza întemeierii statului, așa cum au fost dorite și formulate ele de marii oameni luminați, întemeietori ai națiunii române moderne, în frunte cu Majestatea Sa Regele Carol I.
Pentru a elimina orice urmă de „poluare” comunistă, ulterioară, a sursei de informare, vă prezint aici capitolul dedicat Constituției României, așa cum apare el în monumentala „Enciclopedie a României”, volumul I, publicată în anul 1938 sub semnătura unor valoroși oameni de cultură.
Trebuie remarcat că textul Constituției prezentate în Enciclopedie este cel adoptat de Parlamentul României în 1938;
în acest text începeau să se facă simțite primele elemente autoritare, nedemocratice, premergătoare evenimentelor din Al Doilea Război Mondial.
Ultima Constituție a României cu adevărat libere și democratice este cea din 1923, al cărei
text integral este disponibil pe pagina Camerei Deputaților. Principiile de drept constituțional ce au stat la baza evoluției istorice a legii fundamentale rămân, însă, relevante și instructive pentru cititorul român.
Dați click pe fiecare dintre fotografiile de mai jos pentru a putea citi textul publicat în Enciclopedie.