My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Hărți libere de la OpenStreetMap: puteți contribui la îmbunătățirea hărților GPS !



În perioada 23-25 noiembrie 2012, proiectul OpenStreetMap lansează o nouă campanie de cartografiere intensivă. Evenimentul, numit „Operation Cowboy” are ca scop colectarea de date geografice libere (hărți, trasee, puncte de interes, etc.) și îmbunătățirea hărților prin contribuții voluntare. De această dată, campania de cartografiere este centrată pe SUA, dar contributorii din toată lumea sunt bineveniți.

Orice persoană care deține un aparat GPS și are puțin timp, răbdare și pasiune poate contribui. În particular, utilizatorii români nemulțumiți de calitatea actuală a hărților GPS...

Pe lângă proiectul internațional OpenStreetMap, utilizatorii români pot ajuta și proiectul românesc Geo-Spatial.org (care a luat naștere pe lângă Facultatea de Geografie a Universității din București), proiect care colectează și oferă informație geografică liberă specifică României.


Ce înseamnă date deschise ? În mare, datele deschise sunt date publicate sub o licență liberă și într-un format deschis, care permit folosirea lor legală în alte proiecte (redistribuirea) și „recombinarea” (reutilizarea) pentru a produce noi informații. O definiție exactă a conceptului de date deschise ("open data") se găsește aici.

De ce este nevoie de date geografice libere, deschise? Fiindcă este anormal ca fiecare firmă comercială (producători de programe, telefoane mobile, GPS-uri, etc.) să ofere publicului propriul său set de hărți, uneori cu multe erori și detalii necompletate, „reinventând” geografia Terrei, așezând clădiri în locuri unde acestea nu există, redenumind străzi și râuri, etc. În lumea reală, informația geografică este una singură, ne aparține tuturor și toți trebuie să putem contribui liber la perfecționarea hărților pe care le folosim.

Dar nu există deja hărțile foarte bune de la Google Maps, Wikimapia și alte atâtea site-uri, pe care le pot consulta gratuit ? În general, datele geografice oferite de firmele comerciale, inclusiv Google și Apple, sunt proprietatea acestora (sub o licență restrictivă). Ele nu pot fi reutilizate liber în alte proiecte și/sau recombinate.

De ce aș contribui la proiectul OpenStreetMap ? Nu ar fi mai bine să ajut direct firma care produce hărțile pentru aparatul meu GPS ? Contribuind la proiectul internațional OpenStreetMap ajutați toate firmele producătoare de aparate GPS, indiferent de țară, fiindcă toate refolosesc parțial datele oferite de OpenStreetMap, indiferent dacă o recunosc sau nu. Această informație geografică este publicată sub o licență liberă și este disponibilă gratuit tuturor celor interesați, inclusiv Dvs.

Ce au așa de special hărțile de la OpenStreetMap ? De ce nu folosim hărți de la proiectul X ? Spre deoesebire de multe alte hărți existente pe Web, harta proiectului OpenStreetMap este rutabilă și secțiuni din ea pot fi folosite, cu puțin efort, într-un aparat GPS.


Niciun comentariu: