My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

miercuri, 4 decembrie 2024

Mesajul M. S. Regelui Mihai I la alegerile prezidențiale din anul 2000

 

 

 

Români,

Veți fi chemați să exercitați actul elementar și esențial al oricărei democrații: acela de a alege conducătorii țării pentru anii care vor veni. Nu a fost niciodată datoria mea sau a iluștrilor mei strămoși de a interveni în procesul electoral: România a fost întotdeauna o Monarhie Constituțională. Dar nu aș fi credincios jurământului meu istoric, făcut cu șaizeci de ani în urmă [1940], dacă nu v-aș împărtăși gândurile mele din acest moment.

Contrar diferitelor speculații din presă, nu am susținut în trecut și nu susțin nici azi personalități sau partide, în alegeri. Personalitățile sunt importante în orice democrație: dacă liderii noștri sunt competenți și incoruptibili, cert aceasta va face o mare diferență în felul în care țara va fi guvernată. Dar tot la fel de importantă este și chestiunea principiilor, a valorilor pe care dorim să le promovăm și care aș dori să triumfe în aceste alegeri. Deci, să ne ridicăm deasupra zgomotelor campaniei electorale și să ne gândim un moment asupra principiilor pe care vrem să le susținem.

Mai întâi este actul de a vota în sine, înaintașii noștri care au murit pentru independența României acum două secole au luptat pentru dreptul fundamental al românilor de a determina singuri viitorul națiunii lor. Soldații pe care Bunicul meu i-a condus către victorie în 1918 au luptat să extindă acest drept și asupra conaționalilor lor din imperiile Austro-Ungar și Rusesc. Și, cei care au ieșit în stradă în decembrie 1989 pentru a răsturna dictatura comunistă nu au cerut altceva decât dreptul de a alege liber. Față de toți acești oameni aveai datoria de a vota în această lună. Știu că absența de la vot este tot un act politic. Dar, date fiind condițiile fragile din sistemul nostru politic, absența va fi înțeleasă ca o lipsă de încredere în democrație. Deci, indiferent care sunt opțiunile voastre, chem pe fiecare să meargă și să voteze în număr cât mai mare. Să arătăm lumii, în general, și Europei, în special, că noi continuăm să fim încrezători în actele de bază ale democrației. Nu este alternativă la democrație în țara noastră și nu poate exista democrație fără participarea noastră activă.

Nu pot justifica unele acțiuni ale politicienilor noștri. În anii de după prăbușirea comunismului, am criticat multe din deciziile lor, și în mod particular, și în public. Știu că majoritatea voastră a pierdut încrederea în partidele politice. Dar partidele politice sunt un element esențial al democrației. Soluția este, prin urmare, nu să respingem un întreg sistem, ci să ne uităm la motivele pentru care am avut toate aceste eșecuri, și cum să le reparăm. Sunt convins că cei care vor câștiga alegerile, oricine ar fi ei, vor avea ca sarcină reforma constituțională. Camerele noastre parlamentare nu funcționează cum trebuie, legile nu sunt adoptate la timp și guvernele conduc cu ordonanțe de urgență. Mai mult, împărțirea responsabilităților între diferitele ramuri ale guvernului nu este făcută cum trebuie. Orice partid care este pregătit serios să repare defectele Constituției, impuse în grabă „de sus“ imediat după căderea comunismului, merită suportul vostru. Dar orice politician care vă spune că ar putea să facă să meargă un astfel de sistem dacă ar fi ales, trebuie tratat cu scepticism.

Indiferent de sugestiile care vi s-au făcut în timpul campaniei electorale, trebuie să vă amintiți următorul lucru: nu există altă șansă pentru România decât integrarea în Uniunea Europeană și în NATO. Integrarea nu este posibilă fără reformă economică serioasă, fără respectarea dreptului de proprietate privată, fără retrocedarea a tot ce comuniștii au furat și fără protecția drepturilor omului. Nu cere nimeni să se aplice soluții inventate de alte țări: Uniunea Europeană în care vom intra este o alăturare de multe țări, fiecare cu particularitățile ei. Dar există o seamă de principii comune și de cerințe care trebuiesc respectate. Afirmația că se poate găsi o cale miraculoasă de a crea o economie de piață menținând o economie controlată de stat nu este demnă de încredere. Politicienii care vă transmit mesaje de ură față de străini sau față de minoritățile etnice din interiorul țării noastre merită disprețul vostru. Viitorul nu aparține acelor oameni, oricât de populist ar fi mesajul lor.

Români,

Fiecare alegere are semnificația ei istorică. Dar aceste alegeri sunt mai semnificative decât multe altele. În următorii patru ani Europa va fi restructurată. Câteva țări noi vor fi invitate să facă parte din Uniunea Europeană, iar chestiunea unei noi lărgiri a NATO se va pune din nou. Dacă veți ține cont de aceste perspective atunci când veți vota, veți garanta șansa integrării țării nostre în aceste instituții. Dar, dacă vă veți lăsa tentați de anumite discursuri, dacă veți cădea pradă anumitor sloganuri populiste, veți pedepsi România însăși. Aduceți-vă aminte, nu e nimic scris dinainte despre integrarea în aceste instituții - Europa nu ne este datoare cu această integrare. Trebuie s-o câștigăm singuri. Și ceea ce facem în interiorul țării noastre, facem pentru binele nostru, nu pentru binele străinilor. Când mergeți să votați amintiți-vă această alegere pe care o aveți în față. Votați cu conștiința voastră, dar și cu sensul responsabilității voastre. Familia mea și cu mine vom rămâne credincioși acestei alegeri, și vom continua să servim țara noastră.

Oricine va fi ales în această lună va avea suportul meu, dacă va avansa interesele majore ale României. Dar cei care vor lucra împotriva acestor interese, oricine vor fi ei, vor avea împotrivirea mea constantă. Atunci când e vorba de interesele istorice ale țării noastre, atunci când e vorba de stabilitatea viitorului nostru, nu am păstrat niciodată tăcere și nici nu am de gând să o fac de aici înainte.

18 noiembrie 2000
 

Turul întâi al alegerilor s-a desfășurat la 26 noiembrie 2000, turul al doilea, la 10 decembrie 2000.

Textul mesajului regal a fost păstrat prin efortului d-lui Tudor Vișan-Miu, istoric, căruia îi mulțumesc călduros!