My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

miercuri, 6 februarie 2013

„Jocul inteligenței”, varianta românească pre-1990 a jocului „Mastermind”


   În librăriile din România dinainte de anul 1990 putea fi găsit „Jocul inteligenței”, varianta autohtonă a jocului „Mastermind”.  Jocul era oferit în variantele cu trei sau patru poziții.
   Din interes istoric, iată câteva fotografii și regulamentul acestui joc, comercializat în anii '80.



  

 
   Iată - probabil - și singura traducere a regulamentului jocului „Mastermind” publicată în limba română înainte de 1990:



Jocul Inteligenței

- varianta cu N poziții -


Regulamentul jocului




Cei doi parteneri trebuie să stea față în față.
Jucătorul nr. 1 începe jocul alegând N piese de culori diferite (cu excepția celor albe și negre) introducându-le în cele N găuri din bordura tabelei, fără ca partenerul de joc să le poată vedea. Jucătorul nr. 2 trebuie să încerce să refacă pe tabela de joc culorile și ordinea de așezare cerute de jucătorul nr. 1 (cifrul jocului), punând și el, în rândul nr. 1 din dreapta, N piese de joc cu culorile alese de el. Urmează jucătorul nr. 1, care trebuie să dea următoarele indicații de joc:

  1. va plasa în oricare dintre cele N găuri din stânga rândului 1 câte o piesă-cheie neagră pentru fiecare piesă de aceeași culoare și pe aceeași poziție corespunzătoare cifrului găsite de partenerul de joc;
  2. va plasa în oricare dintre cele N găuri câte o piesă-cheie albă pentru fiecare piesă de aceeași culoare, dar care ocupă o altă poziție decât cea din cifru.

Urmează, apoi, aceleași operațiuni, executate pe rândul 2 al tabelei de joc, ș.a.m.d., până când jucătorul nr. 2 reușește (sau nu) să descifreze – gândind logic după fiecare indicație dată de partenerul său de joc nr. 1 – ce culori de piese și ce poziții trebuie alese pentru decodificarea cifrului.”


2 comentarii:

Anonim spunea...

Mii de multumiri! Recent copilasul meu a descoperit prin dulapurile bunicii acest joc, dar fara instructiuni. Am reinvatat cum se joaca cu ajutorul acestui blog.
Sunt o "despteptatica" pentru copilasul meu, de aceea multumesc.

Anonim spunea...

jocul era oferit in comert si cu 6 pozitii!nici in regulament insa nu se spune cate piese erau la fiecare( la cele 3,4,5, sau 6 pozitii).nu am toate piesel si nu am ideea cate erau initial( cate la fiecare culoare ) cate la piesele alb negru