My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

miercuri, 25 martie 2009

Ziua Eliberării Documentelor

Astăzi, 25 martie 2009, se celebrează internațional Ziua Eliberării Documentelor (Document Freedom Day sau DFD).

În această zi, publicul de pretutindeni este chemat să se informeze despre un subiect de actualitate, care ne afectează tuturor libertatea și drepturile.


Informația pe care o prelucrăm cu ajutorul computerelor ne aparține nouă, utilizatorilor – și o dorim accesibilă direct, acum și peste o sută de ani, pe computer, pe telefonul mobil, în bibliotecă, în laborator sau în mașină - poate pe dispozitive care nici nu s-au inventat încă.
Am vrea să avem la dispoziție această informație universal accesibilă cu costuri cât mai mici,apropiate de zero.

Dorim să avem libertatea de a citi, prelucra și modifica informația - care ne aparține - fără restricții, fără să „cerem permisiunea” nici unei autorități sau firme comerciale.

Textele din biblioteci, fișele medicale, informațiile științifice, datele financiare, desenele tehnice, fotografiile, înregistrările audio și video, legile – iată tot atâtea exemple de informații stocate într-un computer, pe care le dorim accesibile oricând avem nevoie și arhivate pe perioade istorice de zeci sau sute de ani.

Dar programele cu care citim aceste informații se schimbă – uneori mai repede decât ne-am dori. Spre deosebire de datele stocate pe hârtie, informația din mediul electronic este volatilă: putem să ajungem în situația de a nu o mai putea citi doar fiindcă nu mai există calculatoarele sau programele care ne ajutau să facem acest
lucru. Savanții numesc deja asta „epoca de piatră digitală” - o eră viitoare, în care omenirea nu mai are acces la arhivele sale de știință și cultură, fiindcă tehnologia cu care se puteau citi aceste arhive (computerele și software-ul) nu mai este compatibilă cu cea din trecut.

Dacă acest scenariu vi se pare un domeniu science-fiction, îndepărtat și nerealist, gândiți-vă la modul în care ați mai putea citi azi o dischetă de 5,25 inch din anii '80, ați mai putea deschide un fișier creat în editorul WordStar (foarte popular prin 1990) sau ați mai putea asculta un disc de patefon din vremea bunicilor.

Pe ce computer va putea fi citită sau actualizată fișa Dvs. medicală, creată la naștere, atunci când veți avea 80 de ani?

Singura GARANȚIE că toată această informație electronică nu se va pierde este stocarea ei în formate standardizate internațional, libere, neaflate sub controlul nici unei firme comerciale. Fișiere a căror „rețetă de fabricație”, bine cunoscută, va putea fi păstrată, înțeleasă și și reprodusă și atunci, fără mari probleme tehnice, restricții legale sau costuri exorbitante.

Atunci când trimiteți altei persoane un fișier într-un format nestandard, proprietar - așa cum sunt, din păcate, popularele fișiere Microsoft Word (.doc, .docx), Excel (.xls, .xslx) sau PowerPoint (.ppt, .pptx) – nu numai că vă obligați interlocutorul să cumpere sau să pirateze (adică să fure!) programul unic, de obicei scump, cu care poate fi citit acel fișier, dar îi restrângeți grav libertatea de a folosi ce software dorește. Cum va putea accesa un client care are un computer Mac (de la Apple) site-ul Web al băncii sale, dacă acesta este creat doar pentru Internet Explorer (pe Microsoft Windows) ? Cum va putea vedea un utilizator Linux un desen CorelDraw! .cdr, știind că firma Corel nu oferă programul său în versiune de Linux? De ce să ne supunem riscului de a fi dați în judecată pentru că am publicat sau folosit o înregistrare audio în format .mp3, dacă o firmă comercială oarecare deține patente software asupra acestui tip de fișier?

Fiindcă trăim într-o epocă digitală, în care interacțiunea între cetățean și stat se face pe cale electronică (Internet, ghișee electronice, vămi, fisc, vot electronic...), libertatea, drepturile cetățenești și intimitatea noastră sunt legate strâns de un mediu electronic cât mai „democratic”, cu minimum de restricții. Problema libertății, „deschiderii” și standardizării documentelor digitale nu este numai problema specialiștilor în calculatoare, ci problema noastră, a tuturor...

Ziua Eliberării Documentelor (Document Freedom Day – DFD) este o zi internațională simbolică, consacrată informării publicului larg asupra necesității de a arhiva informația electronică exclusiv în fișiere libere, standardizate. În 2009, comunitatea internațională celebrează Document Freedom Day pe 25 martie.

La nivel PRACTIC, fiecare dintre noi poate contribui cu ceva, destul de simplu, pentru a înlătura problema blocajului generat de fișierele proprietare:

  • când trimiteți fișiere altor persoane (atașamente e-mail), folosiți exclusiv formate deschise, standardizate internațional, cum ar fi documentele PDF, OpenDocument (.odt, .ods, .odp), HTML (.htm), desenele Scalable Vector Graphics (.svg) sau muzica și filmele OGG (.ogg, .oga, .ogv). Aceste fișiere pot fi deschise cu un număr foarte mare de programe (unele chiar gratuite), sunt bine cunoscute, libere și nu impun restricții asupra software-ului folosit pentru a le citi;
  • insistați pe lângă furnizorii Dvs. de servicii (cum ar fi băncile) să vă pună la dispoziție informația de afaceri necesară în formate deschise, libere. Numai prin insistență susținută din partea clienților, firmele și directorii lor vor conștientiza că trebuie să privească această cerință cu seriozitate și vor elimina, prin standardizare, problemele de schimb de documente electronice, ce apar nedorit de des;
  • pe propriul calculator, încercați să arhivați lucrările Dvs. numai în asemenea formate libere și standardizate, evitând pe cât posibil fișierele proprietare Excel (.xls), Word (.doc), Access (.mdb), AutoCAD (.dwg), Corel (.cdr) sau muzica .mp3, .wma, .wmv;
  • încercați să transmiteți și altora ceea ce ați aflat, arătându-le că propagarea fișierelor proprietare, nestandardizate, ne îngrădește tuturor libertatea și ne generează costuri financiare importante, inutile. Cu cât un număr mai mare de oameni – prieteni, colegi, colaboratori - va conștientiza că ne lovim de o problemă, cu atât această „poluare” va fi mai rapid evitată.


Informarea și educarea noastră, a tuturor, poate începe chiar azi – avem la dispoziție pagini Web cum ar fi:

http://ro.wikipedia.org/wiki/OpenDocument
http://www.documentfreedom.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Dark_Age
http://www.digistan.org/hague-declaration:ro
http://www.softwareliber.ro
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Major_OpenOffice.org_Deployments
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument_adoption

Niciun comentariu: