My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

duminică, 28 mai 2017

GNU/Linux, promovat ca brand în magazinele românești


Multă vreme, marile rețele de magazine de electronică din România, ca MediaGalaxy sau Flanco, au ignorat sistemul de operare liber GNU/Linux, oferind exclusiv calculatoare și laptopuri care rulau Microsoft Windows.

GNU/Linux este acel sistem de operare pe care publicul îl numește, de cele mai multe ori, doar „Linux”, dar acest lucru este greșit - puteți afla aici de ce.

La raft, computerele care nu includeau în preț o licență de Windows fie rulau sistemul de operare FreeDOS  - un excelent sistem liber, dar care oferă doar o interfață negrafică, în linie de comandă, deci insuficientă pentru un computer actual -  fie aveau instalat un Windows „demonstrativ”, care era (teoretic) șters de către vânzător în momentul livrării computerului, fie erau etichetate, pur și simplu, ca fiind „fără sistem de operare” (situație în care erau mai greu vandabile).

Orice încercare de a cere vreunui vânzător informații tehnice referitoare la GNU/Linux - de felul „este cutare imprimantă sau componentă compatibilă cu GNU/Linux?” sau „dacă cumpăr laptopul model X, voi avea vreo problemă cu găsirea driverelor?” - se solda, din păcate, cu o ridicare mirată din umeri sau cu vreo remarcă scrâșnită de felul „la salariile pe care le primim, vă așteptați să ne intereseze detalii de-astea?”
 
De la o vreme, lucrurile se mai îmbunătățiseră, unele magazine alegând să instaleze, pe cont propriu, un sistem de operare GNU/Linux cu interfață grafică aspectuoasă și prietenoasă, cum ar fi popularele distribuții Linux Mint sau Ubuntu. Deși aceste sisteme de operare nu sunt 100% libere - după criteriile formulate de Fundația pentru Software Liber (FSF) - faptul a reprezentat un progres, publicul larg, netehnic, obișnuindu-se progresiv cu ideea că pe lume mai există și altceva decât deja obositoarele Windows, Word și Excel.

Cu aroma sa de mentă, Linux Mint este mereu preferat de cei care vor să renunțe la Windows și să instaleze un prim sistem GNU/Linux. Foto credit: linuxmint.com

Folosirea Linux Mint și a Ubuntu ca instrumente vizuale pentru a atrage cumpărătorii a reprezentat un pas înainte, dar unul insuficient. Din cauza dramaticei inculturi IT manifestate la noi - școlile și facultățile pregătesc doar viitori utilizatori de Yahoo Messenger, Excel și Facebook, făcând aproape pe față marketing pentru firme ca Microsoft, AutoDesk sau Oracle, iar pătura majoritară a utilizatorilor tineri folosește calculatorul mai ales pentru a asculta muzică - vânzarea sistemelor cu Ubuntu preinstalat este doar un fel mascat de a spune: „dacă ți-ai luat laptop nou, e momentul să ștergi acest Ubuntu „de jucărie” și să instalezi un Windows serios”.

Interfața aspectuoasă și comodă a Ubuntu a fost deseori folosită pentru a tenta utilizatorii să cumpere computere care nu rulează Windows. Din păcate, comoditatea era singurul argument oferit publicului. Foto credit: distroscreens.com

În percepția publică autohtonă, pare să nu conteze prea mult nici faptul că sistemele GNU/Linux se află cu ani-lumină înaintea celor Windows în ceea ce privește securitatea și protejarea anonimatului utilizatorilor pe Internet. Avantajul de a avea un calculator practic imun la viruși - deci, aflat cu totul în afara unei isterii generalizate cum a fost cea recentă, legată de virusul WannaCry - și unul care nu ne „vinde” datele personale către servicii secrete românești și străine nu este, aparent, ceva semnificativ pentru utilizatorii din România. Tot ce contează este faptul că ne-am obișnuit cu un anumit sistem - Windows - fie și unul cu multe probleme, și nu vrem să-l schimbăm nici in ruptul capului!

Ne aflăm într-o monocultură atât de gravă, încât unii nici nu au habar că ar mai exista și alte sisteme de operare în afară de Windows! Pentru ei, a-ți îmbunătăți calculatorul înseamnă, exclusiv, a putea trece la cea mai recent lansată versiune de Windows 10!

Un laptop aflat la vânzare într-un magazin MediaGalaxy anunță explicit utilizatorii că rulează GNU/Linux.

Iată însă că,de curând, lanțurile locale de magazine de electronică au făcut un pas modest, dar semnificativ, care va ajuta la schimbarea înțelegerii de către public. Mai precis, noile laptopuri aflate pe rafturi scot în evidență, prin chiar mini-programele lor de prezentare, faptul că sistemul de operare este GNU/Linux. „Acest dispozitiv rulează Linux OS”, poți citi pe ecran.

E un lucru bun; păcat doar că sistemul este numit „Linux” în loc de „GNU/Linux”, neglijându-se astfel contribuția esențială a grupului de programatori reuniți în jurul Proiectului GNU, a lui Richard Stallman și a fundației sale. Mai mult, prezentarea subliniază că „Linux este marcă comercială înregistrată a Linus Torvalds în SUA și alte țări”, lucru adevărat, dar care lasă prea puțin publicul netehnic să întrevadă faptul că GNU/Linux nu este un sistem de operare comercial și proprietar, ca majoritatea celorlalte.

În fine, felicitări pentru noua inițiativă, fie ea și imperfectă!