vineri, 19 iunie 2009

Dacă VREI, se poate !


Reunite la o întâlnire patronată de Biblioteca Regală a Olandei și OpenDoc Society, firme de software, administrații de stat și organizații non-guvernamentale din întreaga lume au decis să întreprindă ceva practic pentru creșterea interoperabilității documentelor de birou, în software-ul pe care îl produc sau utilizează.

Iată știrea aici.

Semnificativ mi se pare și faptul că s-au descoperit și corectat în timp real erori privind interoperabilitatea documentelor.

Ca de obicei, România lipsește de pe „hartă”...

miercuri, 3 iunie 2009

Adoptarea GNU/Linux la nivel de masă - posibilă și în România ?


Recent, IBM a publicat un mic studiu-ghid practic privind adoptarea sistemului de operare GNU/Linux la nivel de masă, mai ales în firme.

Puteți descărca studiul aici (fișier PDF).

Concluzia este că, folosind o politică de migrare atentă și selectivă, o organizație poate beneficia relativ ușor de avantajele aduse de GNU/Linux - performanță, stabilitate, imunitate la viruși, cost scăzut sau chiar nul - fără a crea o „ruptură” semnificativă în activitatea zilnică.

Cheia pare a fi migrarea cu prioritate a utilizatorilor cu cerințe IT scăzute - cei care folosesc, în primul rând, e-mail, web, suită Office - lăsând la urmă utilizatorii avansați, proiectanții, graficienii, arhitecții... Din fericire, prima categorie reprezintă peste 80-90% dintre angajații unei organizații tipice.