My GnuPG key

We can communicate via secure e-mail using GnuPG / OpenPGP, which I strongly recommend. More details in this guide.

For those seeking to write to me, here is my public GnuPG key:

pub
4096R/0xC2B8B57AAAFC29CE 2016-02-29
Fingerprint=EA7F F4E9 08A4 B62D 34E0 9889 C2B8 B57A AAFC 29CE
sub 4096/0x059CDF01110D7CE9 2016-02-29

sâmbătă, 31 iulie 2010

Telefoane Android (GNU/Linux) pe piața din România



Ca IT-ist, primesc multe întrebări de la prieteni care ar dori să știe ce telefoane mobile îi sfătuiesc să cumpere.

Desigur, nu există o „rețetă universală”, dar am recomandat întotdeauna telefoanele bazate pe GNU/Linux, mai precis pe sistemele de operare Android (promovat de Google) sau Meego/Maemo (de la Intel și Nokia). De ce ? Sunt multe motive, dar unele importante ar fi imunitatea foarte bună la viruși (treceți cu aceste mobile prin rețele wireless străine, nu ?), ușurința în utilizare și ritmul galopant în care software-ul Android este dezvoltat, îmbunătățit și corectat.

Altfel spus, dacă Symbian (devenit acum Software Liber) sau Windows Mobile reprezintă trecutul (aparatele tradiționale, cu care fusesem obișnuiți până acum câțiva ani), Android este viitorul dispozitivelor mobile (noua generație).

Online, oferta este foarte bogată, dar am încercat să compilez o listă a modelelor care se găsesc în prezent, în magazine sau pe site-urile din România.


Iată, mai jos, câteva modele de telefoane GNU/Linux și prețurile lor - în ordine aleatoare:


Motorola Milestone (comercializat ca Motorola Droid în Statele Unite)
 





Nokia N900  (cu Maemo)




HTC Desire (Orange, Vodafone)




Samsung I9000 Galaxy S (Orange, Vodafone)



Sony Ericsson Xperia X10 (Orange, MarketOnline)




HTC Hero Black


HTC Legend




Orange Boston



HTC Tatoo




Sony Ericsson Xperia X10 mini


HTC Wildfire



Acer beTouch E110



Samsung I5700 Galaxy Spica



Dacă auziți pe cineva spunând că GNU/Linux nu este un sistem de operare răspândit sau prea prietenos, mai gândiți-vă. Fără să știți, s-ar putea să aveți un exemplar Linux chiar în buzunarul Dvs. de la cămașă...   :-)

[Update 2 august 2010] : Dintr-un articol de pe blogul CHIP, aflu că piața de telefoane Android a avut o creștere de 886% față de anul trecut, iar Windows mobile e în scădere. Wow !!!


7 comentarii:

nicu spunea...

Totusi as vrea sa mai scada un pic preturile... Wildfire ar fi aproape de ce sint eu comfortabil sa platesc pentru un telefon insa are o rezolutie a ecranului cam mica.

Si cel mai tare ma deranjeaza la telefoanele cu Android lipsa de libertate: nu-ti poti instala dupa voila inimii ce versiune "vanilla" a sistemului de operare vrei tu... fie speri ca producatorul va scoate un update, cu citeva luni intirziere, daca e si ala (multe au ramas la 1.6), fie il rootezi si speri ca o sa gasesti la xda-developers ceva care se mearga.

N900 ar fi prietenos din punctul asta de vedere, dar e mare, greu, foarte scump si depasit dpdv hardware.

nicu spunea...

Apropo, pentru cumparare poate erau mai utile legaturi la magazine de cumparaturi comparate (gen shopmania) pentru ca sint o multime de magazine care vind telefoanele astea in Romania

rsandu2007 spunea...

@nicu

Sper ca, și la noi, oamenii să-și dea seama de calitatea acestor aparate și de avantajele în folosire și să înceteze a mai vărsa proprii bani în buzunarele marilor monopoluri.

Ca orice lucru aflat la început, Android este perfectibil. Dar deja avantajele lui (printre care și gradul de libertate pe care îl oferă) depășesc CU MULT alternativele (Blackberry, Microsoft, vechiul Symbian). Ești mai liber, ai mai multe opțiuni folosind un telefon cu GNU/Linux decât în oricare altă situație...

nicu spunea...

simplul fapt ca un telefon ruleaza Android nu insemna automat ca e mai liber, vezi ca exemplu directia luata recent de Motorola: http://androidcommunity.com/motorola-bootloader-could-brick-rom-tampered-phones-20100715/

Cosmin spunea...

Dimpotriva, pe un device rooted se pot instala o gramada de aplicatii, in orice conditii. Chiar si pe card, ca acolo era o problema.
Dintre toate eu recomand galaxy S. Este cel mai potent telefon cu Android on the market.

rsandu2007 spunea...

Mie-mi displace faptul că unii producători (cum ar fi HTC, Samsung, LG) cedează șantajului juridic al Microsoft și acceptă să plătească royalties pentru niște patente software neclare din Android.

În felul acesta, orice telefon Android care se vinde aduce un mic profit Microsoft, deși ei nu au nici o contribuție la dezvoltarea softului. E o jecmăneală, „taxă de protecție”...

Motorola se distinge prin faptul că nu a cedat acestui șantaj, cel puțin momentan. S-ar putea să mai fie și alții.

Anonim spunea...

Motorola Ve66 este bun?!Am auzit ca are linux.
Este complicat?
multumesc.